غربالگری سه ماهه دوم

آزمایش غربالگری سه ماهه دوم چیست؟

آزمایشی است که جهت پیش بینی احتمال وجود اختلالات کروموزومی  شامل تریزومی ۲۱، تریزومی ۱۸ و تریزومی ۱۳ در جنین انجام می شود.

همان طور که از نام آن پیدا است، هدف از این آزمایش مشخص کردن مادران پرخطری است که احتمال نقایص کروموزومی در جنین اشان بیش از سایرین باشد.

از طرف دیگر آزمایش غربالگری سه ماهه دوم می تواند احتمال وجود نقایص لوله عصبی را نیز مشخص کند.

آزمایش غربالگری سه ماهه دوم چگونه انجام می شود؟

جهت انجام این آزمایش نمونه خون مادر در هفته های ۱۵ الی ۲۲ بارداری مورد نیاز است. سپس میزان چهار فاکتور زیر در خون مادر اندازه گیری می شود :

  • AFP
  • UE3
  • HCG
  • Inhibin A

آزمایش غربالگری سه ماهه دوم را در صورتی که هر چهار فاکتور اندازه گیری شوند، کواد مارکر و در صورتی که تنها سه فاکتور اول اندازه گیری شوند، تریپل مارکر می نامند.

میزان این فاکتورها در خانم های باردار با توجه به سن و وزن مادر، سن حاملگی و سوابقی نظیر داشتن فرزند مبتلا به نقایص کروموزومی و مصرف انسولین می تواند احتمال بروز نقایص کروموزومی را پیش بینی کند.

چه کسانی باید آزمایش غربالگری سه ماهه دوم را انجام دهند؟

امروزه با توجه به افزایش آگاهی مادران و سیاست های کشوری آزمایش غربالگری به همه خانم های باردار حتی کسانی که سابقه مشکلات کروموزومی در بارداری های قبلی یا در خانواده ندارند نیز توصیه می شود. در این بین توجه به چند مورد الزامی است:

  1. نتایج مثبت کاذب در آزمایش غربالگری سه ماهه اول نسبت به سه ماهه دوم کمتر است. از این رو تلاش کنید در زمان مناسب آزمایش مربوطه در سه ماهه اول را انجام دهید.
  2. تنها در صورتی که آزمایش غربالگری سه ماهه اول در محدوده متوسط الاخطر باشد، انجام آزمایش غربالگری سه ماهه دوم ضروری است. بنابراین در صورت خوب بودن نتیجه آزمایش اول انجام غربالگری سه ماهه دوم پیشنهاد نمی شود.
  3. اگر به صلاحدید پزشک لازم است آزمایش غربالگری سه ماهه دوم را انجام دهید، بهتر است هر دو مرحله غربالگری در یک آزمایشگاه انجام شود تا با ترکیب نتایج، ریسک دقیق تری به دست آید.
  4. هرگز آزمایش غربالگری خود را تکرار نکنید. این آزمایشات تنها یک بار باید در بارداری انجام شوند.
  5. برای انجام آزمایش غربالگری سه ماهه دوم، نیازی به ناشتا بودن نیست.

تفسیر آزمایش غربالگری سه ماهه دوم :

همان طور که گفتیم با انجام این آزمایش به عددی می رسیم که پیشگویی کننده بروز اختلالات کروموزومی و نقایص لوله عصبی در جنین است.

در صورتی که عدد به دست آمده در محدوده های زیر باشد به معنای مثبت بودن آزمایش غربالگری است.

  • ۲۵۰ یا کمتر برای تریزومی ۲۱
  • ۱۰۰ یا کمتر برای تریزومی ۱۳ و ۱۸
  • ۱۰۰ یا کمتر برای نقایص لوله عصبی

توجه داشته باشید که نتیجه مثبت به معنای ابتلای صد در صد جنین نیست و تنها لازم است پس از مشاوره با پزشک ، بررسی بیشتری انجام دهید.

لذا در صورتی که آزمایش شما مثبت شده است، نزد پزشک متخصص رفته و در رابطه با روش های ارزیابی دقیق تر یاری بطلبید. با توجه به سن بارداری، ریسک آزمایش غربالگری، نتایج سونوگرافی ها به ویژه سونوگرافی سلامت سه ماهه دوم و نگرانی والدین، روش های تشخیصی متفاوتی وجود دارند که می توانند سلامت جنین را تا حد بالایی تضمین کنند. بنابراین لازم است برای ادامه روند بررسی حتما با پزشک متخصص مشاوره داشته باشید.